26.02.2020: Jaarverslag 2019
Missies: Kisantu , Kongo Central , RDC .
- 02.03.2019: Sociale onderneming en Medisch fistelprogramma, luik incontinentie.
Team: Lieve Vanrusselt en Noel Haegens.
- 06.04.2019: Medisch fistelprogramma: luik herstelchirurgie.
Team: Prof De Ridder, Dr Siska Van Bruwaene, Piet Eelen en Gonda Martens.
- 11.05.2019: Sociale onderneming: logistiek.
Team: Jan Leemans.
- 28.09.2019: Sociale onderneming en Medisch fistelprogramma, luik incontinentie.
Team: Lieve Vanrusselt, Jan Leemans en Lorrie Vandeginste.
- 14.11.2019: Medisch fistelprogramma, herstel chirurgie in samenwerking met UNFPA.
Team: Dr Ndundu en Dr Ntweba: voor Solfa; Dr Loposso: voor UNFPA.
- 09.11.2019: Sociale onderneming: management/bedrijfsbeheer/informatisering.
Team: Theo Reymen, Hubert Lemmens en Lorrie Vandeginste.
Nieuwe ontwikkelingen in het Medisch programma:
- Herstelchirurgie: samenwerking met Fistulaid en MDD: Solfa nam het initiatief voor een samenwerking met de 2 voornaamste andere Belgische organisaties die met een genitaal fistelprogramma actief zijn in RDC : Fistulaid is een Brusselse vzw actief in Hôpital St Jozef in Kinshasa en MDD ( Medecins du desert ) is een Luikse vzw actief in Lubumbashi ( Katanga). Het grote voordeel is een uitwisseling van expertise en een grotere zichtbaarheid en naambekendheid in RDC . De globale visie is vooral het opleiding van lokale teams zodat eenvoudige herstelchirurgie succesvol kan ter plaatse kan gebeuren en enkel voor ‘ chirurgie d’ excellence ‘ beroep kan worden gedaan op een van onze teams. Verder willen wij een gemeenschappelijk beleid toepassen waarin preventie- vorming en incontinentie-zorg aan bod komen.
- Hestelchirurgie: samenwerking met UNFPA. Het UNFPA ( united nations population fund) biedt al jaren een genitaal fistel programma aan in meerdere Afrikaanse landen maar is slechts sinds een 2 tal jaar ook heel actief in RDC. Hun aanpak is anders maar samen met MDD en FISTULAID en SOLFA hebben we een gezamenlijk samenwerkingsplan voorgesteld wat gunstig werd aanvaard. Het UNFPA voert enkel korte missies uit met een ruim financieel pakket, heel aantrekkelijk voor de lokale ziekenhuizen en betrokken chirurgen. De nodige specialistische urologische en gynaecologische expertise ontbreekt echter dikwijls. We waren daarom blij dat een missie in Kisantu kon samen gerealiseerd worden met het lokale team : Dr Ndundu en Dr Loposso , beide door SOLFA opgeleid en Dr Ntweba voor de locoregionale anaesthesie, een expertise die hij sinds 15 jaar lange samenwerking met de SOLFA missies heeft kunnen uitbouwen.
- lncontinentie : de eerste verbandsystemen werden geëvalueerd en dienden aangepast aan de verschillende types incontinentie. Voor de fistelpatiënten met continu urineverlies worden meer absorberende materialen gebruikt en in plaats van inleg-luiers worden nu een pamperbroekjes gemaakt. Verpleegkundigen van de materniteit volgen de patiënten op en rapporteren in incontinentie-dossiers.
Nieuwe ontwikkelingen in het programma Sociaal Ondernemen:
- Gamma producten: wordt vastgepind en recept-vast: een gamma 'boissons santé' , een gamma 'confitures' , een gamma ' sauces' , een gamma ' cremes' en een gamma poeders.
- Overschakeling op glazen verpakkingen: Uit ecologisch en economische overwegingen opteren wij om enkel nog glazen flessen te gebruiken.
- Overschakeling op veiliger pasteuriseren: We hechten groot belang aan voedselveiligheid en investeerden daarom in een correct pasteurisatie – afvulsysteem voor de vloeibare producten.
- Labeling: Dit is complexer dan voorzien, omdat we met het gamma feitelijk ‘ artisanaal’ werken maar volgens autoriteiten aan normen van industriele productie moeten voldoen en ook omdat de klanten veeleisend zijn en graag producten kopen met een westerse look.
Met de papieren etiketten voor de vaste producten in glazen bokalen zijn we klaar. We starten ermee begin 2020 in gebruik . Met de etikettering van de herbruikbare flesjes wachten we nog even tot we zeker zijn over welke lijm de etiketten moeten hebben om wasmachine-proof te zijn.
- Distributie: We schakelen ambulante verkoopsters in. Momenteel zijn er 4 “zogenaamde “vendeuses ambulantes” waardoor we meer klanten kunnen bereiken.
Nieuwe ontwikkelingen administratief:
Dank zij het vrijwillig titanenwerk van Theo Reymen en Hubert Lemmens is het beheersysteem nu het volledig in software geschreven en kunnen onze lokale mensen op een vlotte manier de dagelijkse activiteiten van kopen en verkopen gemakkelijker digitaal bijhouden en met ons communiceren. Wij zijn er van overtuigd dat deze kennisoverdracht mbt tot bedrijfsmanagement en boekhouding een grote bijdrage levert en een voorbeeldfunctie betekent voor heel veel jonge geëngageerde dynamische jonge mensen.