You are here

verslag missie oktober 2018

Deze veertiendaagse missie vond plaats tijdens de tweede helft van oktober.  Het missie team bestond uit Dr Lorrie Vandeginste (coördinatie), Jan Leemans (logistiek) en Lieve Vanrusselt (consulent groenten-fruit, produktontwikkeling).

Zie hieronder een kort verslag van onze activiteiten en verwezelijkingen:

 • Drie nieuwe stagiaires werden in dienst genomen om opgeleid te worden in de verschillende onderdelen/eenheden van onze fabriek gedurende de volgende drie maanden.  De bedoeling is deze mensen full-time werk aan te bieden na hun stage.
 • Dezelfdertijd hebben we onze produktie planning aangepast om vooral in de melk productie eenheid (soja melk) en bakkerij de productie output te verhogen; een nieuw produktieplan zal weldra geimplementeerd worden om onze werknemers zo efficiënt mogelijk te kunnen laten werken en om hun al hun capaciteiten ten volle in te schakelen.

 • We hebben met succes de recepten van zes producten gemaakt obv lokaal geteelde fruit en groenten kunnen finaliseren en standardiseren i.e. drie confituren en drie sauzen.  Deze producten worden nu lokaal verkocht als "witte" producten met een eenvoudig wit etiket.  We zijn bezig met het ontwerpen van een kleurrijk en luxueuzer etiket om deze producten in de (hopelijk) nabije toekomst in Kinshasa te verkopen onder de koepelnaam van "Mon Pays".

 

 • Het terras aan onze kiosk werd uitgebreid.

 • We vonden een tweede verkooppunt (tweede kiosk) in Kisantu korter bij de hoofdweg van Kinshasa naar Matadi.  Financiële onderhandelingen werden afgesloten en nodige verbouwingen en inrichtingen werden concreet gepland.  De bouwwerken zijn gepland om klaar te zijn maart-april zodat we dit verkooppunt kunnen inrichten en openen tijdens onze volgende missie.
 • In het medische kader van de sociale onderneming, hebben we besloten om zwangere vrouwen in en rond Kisantu een cadeautje te geven als ze naar prenatale checkups komen in het ziekenhuis St Luc in Kisantu.  Wij hopen hiermee de preventie van fistels verder te ondersteunen aangezien op dit ogenblik te weinig vrouwen naar de prenatale kliniek komen (owv verschillende practische redenen o.a. afstand) en dit kan leiden tot onverwachte verwikkelingen op het moment van de bevalling en dus tot een genitale fistel.  We willen hun een natuurlijke baby zeep ("Monsanga") geven; volgens Dr Ndundu, de gynaecoloog in St Luc, is deze zeep zeer geliefd bij de jonge moeders om hun baby te wassen.

 

 • We hebben goede vooruitgang gemaakt op ons incontinentie project sinds het opstarten ervan in april (2018).  De verpleegster in het ziekenhuis kon ons nuttige feedback geven over de incontinentie materialen die we ter hare beshikking lieten; onze wasbare pads en ondergoed worden graag gebruikt en de patiënten zijn er erg dankbaar om.  Dus hebben we onze voorraad bijgevuld met nieuw ondergoed, herbruikbare pads en luiercrème (die kan gebruikt worden om huid irritatie owv incontinentie te voorkomen en genezen).  Gedurende de volgende maanden zal onze naaister nog meer pads stikken zodat onze voorraad op peil blijft.  Zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel obv assen (houtvuur) wordt gemaakt en getest in onze fabriek and dusver heeft die zeep een goede en aangename geur.  De bedoeling is om onze patiënten aan te leren dit wasmiddel zelf te maken en te gebruiken om hun vuil incontinentie materiaal te wassen.
 • We hebben de twee lokalen grondig opgeruimd waar we jaren geleden begonnen zijn met de productie van onze soja melk.  Deze kamers zullen voortaan gebruikt worden als een extra stock ruimte en als een ruimte voor educatie over fistels en preventie ervan, over incontinentiezorg en voor lezingen over nutritie.  Eén van de eerste geplande lessen zal zijn de moeders te tonen hoe het vloeibaar wasmiddel te maken obv assen (zie hierboven). 
 • SOLFA begon tijdens deze missie het lokale voetbal team te steunen, getraind door Dr Ndundu (gynaecoloog van Ziekenhuis St Luc) en gaf alle spelers nieuwe voetbal shirts en goede kwaliteit tweedehandse voetbal boots (deze werden verzameld in Engeland en dan in onze bagage meegenomen).  We willen nu via een lokale belgisch voetbal club hun nog meer boots en andere nodige materialen laten bezorgen.

 • We kijken nu met veel verwachting uit naar de levering van onze terreinwagen tijdens de volgende maanden.  Dit zal ons helpen om onze voedzame producten naar ons tweede verkoopspunt te brengen, naar de scholen in de buurt en nog verder uit.  Het zal dan ook gemakkelijker zijn naar Kinshasa te gaan om nodige ingrediënten en materiaal te kopen wat voorheen veel moeilijker was en onze activiteiten echt kon hinderen en vertragen.
 • Onze volgende veertiendaagse missie naar onze sociale onderneming is gepland voor begin maart en er is ook een medische missie (fistelchirurgie en nazorg) gepland voor april.

This is Solfa

 • ons klankenkaartje